DSC 0292Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја свечано је прослављена ктиторска слава, празник светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског, у Пећкој Патријаршији. Празновање је отпочело свечаним бденијем које је служио Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Јован. Св. Архијерејску Литургију служио је Епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије уз саслужење тројице Епископа: Рашко-призренског Теодсија, Нишког Јована и Викарног Епископа Липљанског Јована, као и више свештенослужитеља. На Светој Литургији беседио је Епископ Нишки Јован, који је говорио о животу Светог Арсенија. Владика Јован је посебно нагласио значај духовне, унутрашње слободе у животу хришћанина као и потребу да изађемо из света сујетне индивидуалности и себе обожимо животом по јеванђелским заповестима Христовим.

На крају Литургије Епископ Јоаникије је благословио и преломио славски колач, а потом је за све госте игуманија манастира мати Февронија са сестрама приредила славски ручак, после кога је присутним поклоницима музички програм извела група „Кимвал“ из Фоче. Данашњем слављу у Пећкој Патријаршији присуствовало је око 150 верника већином из Београда, Црне Горе и Републике Српске. Домаћин данашње свечаности био је градоначелник Фоче у Републици Српској г. Здравко Крсмановић. Епископи Теодосије Шибалић и Јован Пурић, као и цетињски богословци и г. Крсмановић су у поподневним часовима посетили и манастир Високи Дечани.

Сутрадан по празнику, у недељу 11. новембра, свету архијерејску Литургију у храму Пресвете Богородице у Пећкој Патријаршији служили су Преосвећени епископи Нишки г. Јован и Липљански г. Јован, претходно освештавши малим освећењем храм у коме су фреске ове године обновљене донацијом Руске Федерације УНЕСКО-у.



Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Јован