Наш град је у данима јубилеја био домаћин још једног лепог и значајног скупа, четрдесет петих по реду Педијатријских дана Србије. Ова научна и духовна гозба са међународним учешћем одржана је на Медицинском факултету у Нишу, од 3. до 5. октобра 2013. године. Педијатријски дани, акредитовани од Здравственог савета Републике Србије, још једном су окупили педијатре са свих меридијана јужног Балкана. На свечаном отварању, 3. октобра у великом амфитеатру Медицинског факултета у 10.30h, истакнуто је да се време одржавања овогодишњег скупа поклапа са обележавањем годишњице потписивања Миланског едикта, која ће овај град учинити центром највећег окупљања православних поглавара у историји ових простора. Свечаности отварања преко свог представника присуствовао је и Епископ нишки г. др Јован. У поздравном делу свечаности учесницима и гостима обратили су се: проф. др Радован Богдановић, председник Удружења педијатара Србије, проф. др Добрила Станковић, продеканица Медицинског факултета у Нишу и проф. др Емилија Голубовић, начелница Клинике за дечје интерне болести.

У надахнутом говору приликом отварања овогодишњих Педијатријских дана, председник Организационог одбора Педијатријских дана Србије, проф. др Саша Живић, рекао је између осталог и следеће:

''Најтежи испит који педијатар мора да положи јесте онај из доброте. То значи инсистирати на доброти у једној цивилизацији која је заборавила њено значење. Добро је невероватно из угла људског исукства данас, тако да га је тешко представити. Педијатар се налази под контролом најстрожег судије: детета које лечи. Он је позван на високу школу врлине, која се огледа у поштовању малог и беспомоћног. Педијатрија је паралелни свет у којем медицина зацељује своје ране задобијене у сусретима са свакодневицом''.

Имајући у виду празнични амбијент актуелног обележавања великог јубилеја у граду, професор Живић је доста пажње посветио моментима из античке историје Ниша.
''Највећи нишки патент су љубав и оптимизам. Веровати у Бога значи имати оптимистички однос према будућности. Константин је љубав и оптимизам учинио принципима. Где је данас нестала љубав међу људима? Највеће ствари ни сада не можемо видети него их осетити срцем. Нека Европа не замери, али лекар без љубави је трагичнија фигура од лекара без лиценце. Доброта и стрпљивост неопходне у овом послу настају као последица љубави, а не професионалности''.
Након свечаног отварања, учесници и гости Педијатријских дана упутили су се у организовани обилазак Цркве светих царева Константина и Јелене, где је на платоу испред храма приређен пригодни коктел.