XX годишња Међународна конференција, организована је у граду Нишу (Србија) од 10. до 12. фебруара 2014. године, у организацији Међународног јавног Фонда јединства православних народа уз подршку јерархије Српске Православне Цркве, руководства Народне Скупштине Републике Србије, а уз помоћ општине града Ниша, уз учешће чланова Међупарламентарне Скупштине Православља (МСП), личности из политичког и друштвено-религијског живота из 20 земаља света, који су у врло садржајним расправама успешно размотрили, у светлу 1700-годишњег јубилеја Миланског едикта о толеранцији равноапостолског цара Константина, важна питања државно-црквено-друштвених односа, историјских часова и перспектива, које произилазе из овог догађаја. Велику пажњу конференција, која је организована у месту рођења цара Константина, посветила је заштити традиционалних културних и духовних вредности и суштини, као најважнијих оријентација човечанства на савременом нивоу развоја постојећег цивилизационог модела у контексту демократских идеала.


      Учесници су, уз посебну захвалност, поздравили наступе на форуму Председника Србије Т. Николића, Председника Народне Скупштине Републике Србије Н. Стефановића, као подршку раду конференције. Учесници су добили писма од Његовог Блаженства Патријарха Александријског и целе Африке Г. Теодора II, Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије Г. Кирила и јерархије Московског Патријархата, Његове Светости и Блаженства Патријарха-Католикоса целе Грузије Г. Илије II, Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његове Светости Патријарха бугарског Г. Неофита, Његовог Блаженства Митрополита Варшавског и целе Пољске Г. Саве, Његовог Блаженства Митрополита Чешких земаља и Словачке Г. Ростислава, Председника Народног Собранија (Парламента) Републике Бугарске г. М. Микова, Председника Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације В. И. Матвијенка, Председника Народне Скупштине Србије Н. Стефановића, Председника Државне Думе Руске Федерације С. Е. Наришкина, Председника Међупарламентарне Скупштине Православља (МСП) С. А. Попов, личности и представника органа власти других земаља-учесника конференције, лидера међународних организација, црквених великодостојника и личности из културног и јавног живота.


      Конференција у Нишу наставила је процес друштвеног схватања неопходности даљег промовисања у живот друштва традиционалних православних вредности и значаја, развијајући самим тим радове XVI-XIX конференције МОФЕПН, 2009-2013. године у Баламанди (Либан), Витлејему (Палестина), Дубровнику (Хрватска), Требињу (Босна и Херцеговина), Варни (Бугарска).


      Данас су у свету, како је на форуму са узнемиреношћу констатовано, значајно активиране антихришћанске силе, па би требало да се зато значајно повећа улога традиционалних религија: човечанству је потребан сигуран културни и духовни темељ, на којем се базирају вредности и значење постојеће цивилизације. Сви, који су укључени у формирање политичког и културног плана: политичари, свештенство, културни и јавни радници, новинари обавезни су, ако они себе сматрају одговорним личностима, да употребе све своје могућности за учвршћивање традиционалних вредности.


       Учесници конференције су наглашавали, да у друштву расте страх због појачане „кризе припадности“, тј. губљења идентитета човека као личности: националног, верског, културног, полног. Никад раније човек није доживљавао тако агресивне насртаје на саму његову богоуспостављену физиолошку, односно биолошку природу. Неодговорним силама појачава се раздвајање индивидуалне и потспешује дезоријентацију свести масе, човек је позан да одбије свој природни, полни идентитет, и да му се наметне признавање полних перверзија, трансвеститским променама норми, кроз „самоизражавање тзв. креативних личности“. На конференцији је истакнуто да „апстрактна моралност“, којој недостају јасни критеријуми и мерила, које се одређују хришћанским учењем, није у могућности самостално да се изборе са наметнутим и закаснелим позицијама у односу на изопачене феномене, као што су трговина људским органима и ембрионима, хомосексуализам, трансвестизам, сурогатно материнство, хомосексуалне породице, еутаназија, педофилија; односно према свему ономе што је убачено у живот друштва, а директно и непосредно задире у саму природу човека.


    Сматра се да је главна претња човечанству процес уништавања традиционалне породице и породичних вредности. Учесници форума су са великом забринутошћу истакли да је главни ударац антихришћанских снага нанет самој сржи богозаповедног бића човека – а то је ударац у традиционалну породицу, односно на брак мушкарца и жене. Вредност традиционалног брака не иде у корак са либералним друштвом, јер апсолутна и обична, нормална породица, иста она у којој се васпитавао Син Човечији, може се, према мишљењу свих учесника конференције, сматрати темељем људског друштва.


      На конференцији у Нишу, направљен је важан закључак о опасности, у постојећим оквирима, од процеса контроле рађања на планети, посебно у земљама „трећег света“, што – у суштини – може да се дефинише као депопулација становништва Земље. „Неконтролисани“ раст становништва Земље забрињава, тзв. владајућу елиту света, коју на делу мало брине штета која настаје од неправедне, грабљиве, похлепне експлоатације од стране транснационалних корпорација које експлоатишу природне ресурсе, што води не само у катастрофалне климатске промене на планети, него и, у коначном збиру, погубно утиче на сложени процес динамике популације. Треба спроводити, наглашено је на конференцији, политику социјалног изједначавања услова живота народа ради стабилизације раста популације континената.


      Нажалост, у првом плану „светске елите“ је комерцијални добитак, што је потврдио и форум из Давоса, који је одржан под слоганом: Преуређење света: последице за друштво, власт и бизнис. Светски бизнис уз помоћ политике и експерата расправља о резултатима следећег нивоа преуређења света, који се очекује у перспективи, а то је: да се богатији још више богате, а сиромашни постају још сиромашнији.


     На конференцији било је речи, да је поверење према власти опада, елите које управљају не оправдавају наде становништва, губи се поверење радника према менаџерима. Разлика између богатих и сиромашних се повећава. Светска елита, пред претњом народног протеста, преко контролисаних парламената спроводи за себе повољне законе, односно гази демократију и учвршћује војно-полицијску диктатуру, те повећава потенцијал беса нижих социјалних слојева и развија ниске нагоне у људима.


     Учесници конференције обратили су пажњу на улогу државе у свету који се мења. Држава треба да брани општенационалне интересе. Друштво треба да буде заштићено државом у делу промовисања традиционалних културних, духовних вредности и значења. То је поука, која произилази из значења прославе 1700-годишљице јубилеја Миланског едикта.


      На форуму се дискутовало о драматичним догађајима, који се дешавају у Сирији и Украјини и на Косову и Метохији, где траје жестока борба за очување традиционалних вредности и значења у друштвеној свести и свакодневном животу свих народа. Не узимајући у обзир спољашњу различитост ових држава, борба траје за једне те исте циљеве. И улога националних држава постаје све значајнија у светлу грубог мешања утицајних западних сила у судбине народа.


   На Конференцији је истакнута важност подршке државе Цркви као важне институције грађанског друштва, која је позвана да брани традиционалне вредности и значења. Свету је потребна нова евангелизација, што је главна перспектива за хришћанство, али при том су потребни савезници, односно сила, која заступа социјалну једнакост. У организацији овог партнерства неопходно је да Православне Помесне Цркве учврсте јединство међу собом. На конференцији је изражена нада, пред састанак у Константинопољу, у то да ће јерарси Православних Цркава заједнички наћи одговоре на сложена институционална и еклисиолошка питања.


    Конференција је позвала православно, хришћанско друштво са свих светских меридијана да појача подршку међународним организацијама, који штите и промовишу традиционалне културне и духовне вредности, као што су Међународни јавни Фонд јединства православних народа, Међупарламентарна Скупштина Православља и друге.


    Учесници форума изразили су захвалност руководству Народне Скупштине Србије, Српској Православној Цркви и Међународном јавном Фонду јединства православних народа, властима града Ниш за организацију конференције на високом нивоу, а посебно је истакнут срдачан, братски пријем свих учесника овог важног међународног сусрета.

Град Ниш, Република Србија, 12. фебруар 2014. године