На недељу праштања када наша света Црква прославља светог мученика Никифора, Свету Архијерејску Литургију служили су Његово преосвештенство Епископ нишки Г. Јован и Његово преосвештенство Епископ брегалнички Г. Марко, уз саслужење бројног свештенства и свештеномонаштва Српске православне цркве из Србије, Македоније и Црне Горе.

ostrogОдговарали су чланови Црквено-пјевачког удружења Бранко из Ниша, предвођени протиницом Саром.

Велики број вјерника сабрао се данас у Доњем острошком манастиру на Светој служби Божијој у цркви Свете Тројице.

Сабраним вјерницима, након читања светог Јеванђеља архипастирском бесједом се обратио Владика Марко.

Он је изразио велику радост што га је Господ удостојио да данас буде у Острогу, посебно на дан праштања пре почетка Великог васкршњег поста.
– Хвала светом Василију Острошком што је помогао молитвама својим пред Свевишњим да Архиепископ наш Јован који је био заточен три године изађе из затвора и надамо се опет молитвама светог Василија да ће ствари код нас у Македонији кренути на боље – казао је Епископ Марко.

Владика је потом затражио опроштај грехова и слабости и замолио да сви једни другима опростимо своје слабости и недостатке.

– И да сјутра кренемо на пут који води до васкрсења али и на пут који не заобилази голготу. Познато је да нечастиви много више напада оне који желе да се посвете Богу, да направе неки подвиг, да иду ка васкрсењу, а за то нам је потребна помоћ Божија и помоћ свих светитеља – казао је Владика Марко и подсјетио да је Крст наше спасоносно оружје кога не треба да се плашимо.

Након светог Причешћа, на крају свете Литургије, сабранима се обратио некадашњи игуман острошке светиње, сада Епископ нишки Г. Јован.

Он је захвалио Епископу Марку што је донио благослов Охридске Архиепископије и благослов исповједника и страдалника Архиепископа Јована и великих светиња Македоније.

– Благодаримо и Светом Василију који нас је сабрао овдје. Лијепо нас је Владика Марко позвао на дух покајања, поста и молитве, а услов да би започели пост је управо праштање. Користим прилику и велику благодат и благослов овога храма и ове светиње да затражим и ја опроштај од светог Василија, слава му и милост, да затражим опроштај од Архијереја нашег Амфилохија, од вас драги Владико, да поздравите пуно Владику Јована, од свих вас – казао је Његово преосвештенство Епископ нишки Г. Јован.

Преосвештени епископи су дошли у манастир Острог синоћ, када су се поклонили моштима Светог Оца нашег Василија Острошког Чудотворца, након што су јуче учествовали на великом Светосимеонском црквено-народном сабору у Подгорици, који је предводио Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Извор и још фотографија