Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, на позив братства Светосавског храма, у крипти Спомен-храма Светог Саве на Врачару у недељу, 15. јануара 2017. године, одржан је божићно-новогодишњи концерт Дечје црквено-певачке дружине Бранко.

Концерту је присуствовао Патријарх српски г. Иринеј, који је пре него што је постао првојерарх Српске Цркве, био Епископ Града Ниша и за време његовог столовања, пре 21 годину, основан је овај дечји хор. Патријарх је, не скривајући емоције, са посебном пажњом слушао малишане који су задивили многобројну публику у крипти храма. Заједно са члановима хора у Београд су стигли, као велика подршка дечјем хору, високопречасни и пречасни оци из Епархије нишке са својим породицама.

Све присутне је на почетку духовне вечери поздравио настојатељ храма Светог Саве на Врачару, Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, док је Светосавски дечји хор Растко као гост, а уједно и домаћин, отворио концерт песмом Ко удара тако позно.

Изашавши пред публику са својим диригентом гђом Јованом Микић чланови Дечје црквено-певачке дружине Бранко запојаше и нанизаше предивне духовне песме: Све си премудро створио Боже, Богородице Дјево, Услиши нас Боже наш, Суза Косова, Анђели певају, затим две украјинске божићне песме, као и сиријску и грчку и најстарију француску божићну песму насталу између 13. и 14. века. Наратори су били песникиња Марина Милутиновић и драмски уметник Душан Матејић.

На крају брилијантног концерта, Његова Светост је све присутне благословио и нагласио да је хор Бранко изузетном хор о чијем квалитету сведочи дугогодишњи труд, жртва, одрицање и напор како самих чланова деце тако и њихових родитеља, диригената и ближих сарадника. Успешан концерт са члановима дечјег хора овековечен је фотографијом заједно са Патријархом српским Иринејем и владиком Арсенијем.

Управа храма је за ову прилику припремила трпезу љубави у сали Парохијког дома и божићне пакетиће свим члановима хора које је Патријарх поделио. Гости су захвалили на срдачном гостопримству патријарху Иринеју и настојатељу и братству храма Светог Саве и узвратили љубазним позивом  да су радо виђени гости у граду Нишу.

Нишка црквено-певачка дружина Бранко основана је 1. септембра 1887. године при Саборном храму Свете Тројице у Нишу. Хор је добио име по чувеном песнику српског романтизма Бранку Радичевићу. Већ пуних 125 година овај хор саслужује са нишким епископом и свештенством у нишком катедралном храму без престанка. Из дуге и бурне историје хора издвајамо наступе хора између два светска рата по читавом Балкану којима проноси славу српске хорске музике. У истом периоду хор је постао носилац ордена Светог Саве трећег степена, дуката краља Александра Карађорђевића и дружинске заставе краља Петра II Карађорђевића. После Другог светског рата хор Бранко је поделио катакомбну судбину српске цркве и дуже од четрдесет година био ван токова друштвеног живота али није прекидао своју основну намену - појање на богослужењима.

Извор: Храм Светог Саве

View post on imgur.com