unnamed 20Светосавска академија у Нишу 2017. године приређена је у вечерњим сатима дана уочи Светог Саве, у великој сали Дома Војске Србије, у заједничкој организацији Епархије нишке, Копнене војске Србије и Града Ниша. Програм овогодишње академије саставио је млади редитељ Бранко Гостовић. Свечаност је отпочела државном химном, коју је интонирао Војни оркестар Ниш са вокалним извођењем Црквено-певачког друштва ''Бранко''. Програм је отворен поздравном речју протојереја ставрофора Бранислава Цинцаревића, старешине Саборног храма Силаска Светога Духа у Нишу. Његово преосвештенство епископ рашко-призренски г. Теодосије, администратор Епархије нишке, обратио се присутним високим градским и војним званичницима, посетиоцима и учесницима академије краћим уводним словом, у којем је, између осталог, истакао да је Свети Сава дошао да подигне и знатне и незнатне, и да смо, уз Светог Саву, сви ми пред Богом велики. Овогодишњи светосавски беседник, мр Живојин Ракочевић, књижевник из Грачанице, напоменуо је да су идеолошке препреке у друштву фатално утицале на наш доживљај светосавља, родољубља и односа према другоме. Стварност је данас постала манипулативна креација, израз моћи оних који је производе. Међутим, и сада су актуелне речи светог оца Јустина Поповића: ''Живо је духовно царство Светог Саве'', нагласио је Ракочевић.
Као и претходних година, носиоци програма Светосавске академије у Нишу била су два црквена хорска састава: Црквено-певачко друштво ''Бранко'' са диригентом Саром Цинцаревић и подмладак Црквено-певачког друштва ''Бранко'' са диригентом Јованом Микић. Стојећи заједно на позорници, хорови су наизменично изводили одабране песме из свог репертоара – дела класичних композитора црквене хорске музике, као и обраде младих стваралаца, чланова Црквено-певачког друштва ''Бранко''. При извођењу једне од тих обрада, аутор Јаков Милутиновић представио се и као диригент. У делу програма гостовале су девојке из београдске етно-групе ''Вез'', које се окупљају при Храму Светог Саве на Врачару.
Своје умеће показала су и деца из Фолклорног ансамбла ''Бранко'' из Ниша, као и неколико младих инструменталиста: Јана Лазаревић, која је извела сплет народних мелодија на фрули, и двоје нишких студената музике: Дејана Радановић (хармоника) и Милош Вуковић (гитара), који су на својим инструментима тумачили композиције савремених аутора. Посебно занимљиво било је извођење чувене светосавске песме Војислава Илића на гуслама, од стране јереја Милана Додеровића. Драмски уметници Марјан Тодоровић и Весна Станковић говорили су, између тачака, текстове из светосавске поезије и прозе српских књижевних великана, по избору Марине Милутиновић. Током читаве вечери емитован је видео-материјал, са уводном шпицом аутора Миодрага Живковића и осталим сегментима у режији Зорана Михајловића и Бранка Гостовића.
На крају програма протојереј ставрофор Ненад Микић надахнутим речима захвалио је свим организаторима, учесницима и посетиоцима овогодишње Светосавске академије.

View post on imgur.com