foto Milan Rasic 19597 Председник Србије, поводом 15. фебруара, Дана државности Србије, потписао је указ о одликовању и доделио Нишкој црквено певачкој дружини "Бранко" ЗЛАТНУ МЕДАЉУ за нарочите заслуге и постигнуте резултате у неговању традиције хорске духовне музике а поводом 130 година непрекидног рада и постојања.
У наставку објављујемо пригодан текст Марине Милутиновић.

''Одликују се јунаци, орденом награђују витезови, медаље се додељују за храброст, дугогодишњи рад, залагање,посвећеност идеји, доследност циљу, за добробит и резултате који се утискују у сећање и постају део историје и културне баштине једног народа и његове државе.

На Сретење, на Дан државности Србије, на грудима Нишке црквено певачке дружине "Бранко" заблистало је злато... По први пут је, након Другог светског рата, један црквени хор одликован државним признањем.

Златна медаља за заслуге, коју додељује председник Републике, осветлила је део историје, још једном је обасјала светосавску бит српског народа, његову храброст и способност да појањем слави живот, вида боли, истрајава и опстаје...

Нишка црквено певачка дружина "Бранко", основана је у граду светог и христољубивог цара Константина, одмах по ослобођењу од Турака, пре равно стотридесет година.

У случају ове црквено певачке дружине, то представља стотридесет година непрекидног литургијског живота и саслуживања са свештенством Саборног храму у Нишу. То значи стотридесет година неподељене љубави народа и његове Цркве.То је исто толико година истрајног рада, упорности и труда многих генерација, које су појући, зналачки вођене својим диригентима, с вером у Бога, пронеле славу овог хора по Србији и свету...

Још дуго појали и грејали срце Србије!
На многаја љета!''

View post on imgur.com