15 1На позив министра културе Јужне Осетије, Мадине Остаеве, Дечји црквени хор „Бисери“ при храму Светих Апостола Петра и Павла у Житорађи, са благословом духовника хора протонамесника Александра Стојиљковића, недељу дана од 24.03.-30.03.2017.г. боравио је на гостовању у главном граду Републике Јужне Осетије, Цхинвалу. Фестивал „ВЗАИМОПРОНИКНОВЕНИЕ“ на коме су учествовали „Бисери“ је фестивал узајамног упознавања са традицијим, културом и уметношћу. На пут је пошло пет најстаријих чланова хора са вероучитељем Гораном Антанасковићем.
Обишли смо све важне институције и представили свој рад и културу наше домовине. Главни организатор фестивала „Взаимопроникновеније“ Г-ђа Зара Валијева из амбасаде Јужне Осетије у Москви је била достојан реализатор свих активности и пример најискренијег гостопримства.
Бисери су током три дана имали следеће активности: Најважнији догађај је био пријем код председника Његове екселенције Г-дина Леонида Тибилова, коме су поклонили икону Белог анђела, рад нашег иконописца Братислава Маринковића, а од председника добили као уздарје сребрњак са изображеним грбом Јужне Осетије и храмом Светог Георгија. Наравно да су председника отпоштовали тако што су отпевали једну осетијску песму што је председник примио са изузетним задовољством. Посетили су Лицеј, Државни универзитет, где је вероучитељ Горан Антанасковић учествовао на фестивалу поезије који је био у току, а хор представио део свог репертоара, театар и национални музеј, као и редакцију медијске куће Спутњик где су уживо представили хор и Општину Житорађе одакле долазе, и најавили концерт у сали Музичке академије. Хор је пратио и Свету Литургију, певајући заједно са хором Цркве пресвете Богородице у Цхинвалу. Сама Свете Литургија је служена на Осетинском, црквнословенском и српском језику што је народ изузетно лепо примио не скривајући своје духовно одушевљење.
Концерт је одржан заједно са децом из Осетије, те се могла чути и српска, осетијска и руска песма које су сложно и на одушевљење публике отпевала наша деца са својим новим пријатељима. Примљени су такође и од стране амбасадора Господина Знаура Николајевича и других званичника државне управе Републике Јужна Осетија, на чему су Бисери на челу са својим вероучитељем неизмерно захвални. Укратко, хор „Бисери“ из Житорађе је обавио једну мисију културе и добре воље између два братска Православна народа. Хор се захваљује свима који су помогли остварење овог пројекта.


View post on imgur.com