Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке Теодор II свечано дочекан у Нишу

26092017AleksandrijskiPatrijarh
     Његово Блаженство Папa и Патријарх aлександријски и све Африке Г.Г. Теодор II  стигао је у уторак 26.септембра у 19:45 сати у Ниш. У катедралном храму Силаска Св.Духа на Апостоле одржана је доксологија у његову част.
     Његово Блаженство у пратњи Његове Светости Патријарха српског Г.Г. Иринеја и делегација Александријске Патријаршије и Српске Православне Цркве свечано је дочекао Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније уз многобројно свештенство, представнике града, војске Србије и верни народ царског града Ниша и Богомспасаване Епархије нишке. У пратњи предстојатеља налазили су се Високопреосвећена господа Митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископи: Иринеј бачки, гвинејски Георгије, пилусијски Нифонт и зворничко тузлански Фотије. Од представника града Ниша учешће у овом историјском догађају узели су своји присуством и градоначелник г. Дарко Булатовић са сарадницима, представници војске: генерал - мајор Желимир Глишовић, пуковник Предраг Грбић као и представници Жандармерије.
     Након чина доксологије који је одслужен у нишком Саборном храму, а којим је началствовао игуман суковског манастира протосинђел Серафим (Мишић), уследили су узајамни поздрави и даривања Епископа домаћина и Његовог Блаженства. Епископ Арсеније даровао је иконом Св.Цара Константина и царице Јелене Његово Блаженство који је узвратио даром- Александријским крстом. Владика Арсеније упутио је поздрав Његовом Блаженству изразивши велику радост јер после тек нешто мање од два месеца столовања древном Епархијом нишком има Божији благослов да укаже гостопримство Његовом Блаженству.

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »


     Након поздрава Епископа нишког, Његово Блаженство се обратило Патријарху, Епископу, свештенству, представницима града, војске и верном народу бодрећи их да буду поносни на своју земљу и свој народ. „Ваша отаџбина је благословена, ваша отаџбина је земља хероја, оних који су се борили за мир и слободу" , рекао је патријарх Теодор Други. "Ви сте", додао је, "народ који је саздан храброшћу и спремношћу да се бори за слободу и своју земљу."

Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке Г.Г. Теодор II

Share selected track on FacebookShare selected track on TwitterShare selected track on Google PlusShare selected track on LinkedIn
Преузми звучни запис »

ozio_gallery_nano

Фотографије: Михајло Лазаревић