Посета новоименованог конзула републике бугарске епископу нишком

DSC04035Дана 17. јануара о.г. Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин г. др Јован у свом кабинету примио је Конзула Републике Бугарске у Нишу г. Атанаса Крастина. У врло срдачној и братско-пријатељској атмосфери која је пратила овај сусрет г. Атанас је најпре потражио архијерејски благослов, и затим се представио Епископу, назначивши да је међу првим његовим активностима и овај сусрет са Епископом Ниша. Представивши се у разговору као дипломата са двадесетогодишњим искуством рада у међународној политици, г. Конзул је изнео своје виђење геополитичког стања нашег региона, и изразио је радост и задовољство што је сада на функцији конзула Републике Бугарске у Нишу, у граду чији је житељ већ тридесетак дана и који му се допада јер у себи врло складно спаја прошлост и модерност.

Његово Преосвештенство Епископ нишки је топлим речима изразио добродошлицу господину Атанасу, и пожелео је да се чешће сусрећу, нарочито о хришћанским празницима и на Св. Литургијама. При том је позвао г. Конзула да о Крсној слави Његовог Преосвештенства, Св. Јована Претече и Крститеља Господњег, буде учесник и драги гост, како на евхаристијској, тако и на братској трпези.

И Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Јован и г. Конзул Атанас су се сложили да народи Балкана треба да се радије окрену будућности, тј. да користећи на правилан начин заједничко хришћанско налеђе, не губе се у лавиринту прошлости, него да надиђу све поделе, па и етичке и националне, поготову када оне буду злоупотребљеване услед разних политичких и других интереса. Тај пут, којим би требали сви народи Балкана да крену, најсигурнији је и најбезбеднији ако је у складу са учењем Цркве хришћанске, која нас учи да су сви људи добре воље и сва твар једно у Христу Господу.

Тим речима и са поруком да смо будућим покољенима наших крајева дужни да, пре свега личним примером, укажемо да је хришћанство вера заједништва свих и свега око Једнога, г. Атанас се је растао од Владике узевши архијерејски благослов уз обострано изражену наду да је овај сусрет почетак будуће плодне сарадње на многим пољима на којим се преплиће живот Цркве и дипломатије.