ГЛАС ЕПАРХИЈЕ НИШКЕ БР. 28 (2/2023)

 

Садржај другог броја часописа Глас за 2023. годину, двадесет осмог по реду пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу (ISSN 2560 – 3469), чији је први број прве серије објављен 1899. године, уређен је са благословом Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, под основним мотивом прослављања васкршњих празника и освећења споменика Патријарху Иринеју у порти Саборног храма Силаска Светога Духа на апостоле у Нишу. Тим поводом у овом броју на насловној страни појављује се Његова светост Патријарх српски г. Порфирије у пратњи Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија. Уводни текст за овај број, под насловом „Темељ достојанства“, пише јеромонах Николај, настојатељ Манастира Свети Роман.

Рубрика Богословље отвара се делом из знамените „Беседе у Великој седмици“ Светог Јована Златоустог, под редакцијским насловом „Из све икумене на све стране небројене цркве излазе у сусрет Христу“. У продужетку је објављен део предавања Епископа нишког г. Арсенија о Часном посту, одржаног 25. марта 2023. године у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, под насловом „Дани страдања, смрти и прослављања Господа нашега Исуса Христа“. Теологија иностраних православних аутора представљена је текстом чувеног православног теолога ХХ века, Павла Евдокимова, „Порука Педесетнице“. Превод светоотачког текста „Шта значи Прворођени сваке твари“, Светог Фотија Константинопољског, са коментарима сачинио је Михаило Оровић. Од локалних свештеника за овај број пише јереј Душан Јанковић, парох заплањски, на тему „Време празновања Пасхе“.

У рубрици Духовне поуке објављен је разговор са јеромонахом Симеоном, настојатељем Манастира Светог Николе у Куршумлији, под насловом „Међусобна љубав и сарадња показују да смо разумели суштину Христових речи“, као и причу Марије Сараџишвили „О Светој Варвари и девојци Хати“.

У рубрици Црква и савремени свет објављен је ауторски текст теолога и религиолога Николе Бакића, под насловом „Да ли је човек оно што једе?“. Проф. др Ненад Живановић, пише на тему „О гордости тела“, а ту је и део излагања са трибине на којој је говорио Зоран Костић Цане, „Истина има своје наређење“. У продужетку објављујемо и текст Маријане Ајзенкол, „Мудрост у времену“.

Рубрика Хришћански живот садржи текст професора Александра Глишовића, на тему: „Нови однос са распетим Богом“, а објављена је и репортажа о музичком пројекту „Перивој: На крилима музике“ из Пирота.

У рубрици Из прошлости објављен је музејски експонат о Јеванђељу Стоје Диминог из Пазарске цркве у Пироту. Ђакон Будимир Кокотовић у тексту „Миритељ завађене браће“ пише о улози Епископа нишког Иринеја у превазилажењу црквеног раскола у Америци. Јереј Далибор Мидић припремио је репортажу о Богословији Светог Саве приликом њеног боравка и рада у Нишу 1943. године. Игор Стаменовић пише о „Духовном наслеђу средњовековног пиротског краја“.

У рубрици Катихеза приказан је час корелације предмета историја уметности и верска настава у Уметничкој школи у Нишу, заједничким текстом професора Марије Миленковић и Дарка Крстића на тему „Библијске основе катакомбног сликарства“. У наставку рубрике објављен је ауторски текст Јелене Љубеновић, „О мудрости и знању у учионици“. У рубрици Из света културе, професор Ђорђе Станојевић шаље текст „Трагање за идентитетом“, о сликарству Лазара Возаревића.

У Приказима и догађајима представљене су активности Верског добротворног старатељства Епархије нишке „Добри Самарјанин“, извештај о освећењу проскинитара у Клиничком центру Ниш, са пропратним текстом-сведочанством асистента др Александра Николића „Божја дела у јединици интензивног лечења“, репортажа са представљања зборника у издању Задужбине манастира Хиландара о Светом краљу Милутину у Нишу и приказ нове монографије нишкој протојереја Бобана Стојковића о Манастиру Драганац. У наставку је објављен текст о отварању изложбе посвећене Патријарху Иринеју, као и пригодна беседа Патријарха српског г. Порфирија на освећењу споменика Патријарху Иринеју 22. априла 2023. године у Нишу. У рубрици Вечан спомен објављен је некролог јеромонаху Василију Панићу, сабрату Манастира Пресвете Богородице у Височкој Ржани.

Након редовних рубрика, Из летописа Епархије нишке и Служења Епископа нишког, објављен је и део беседе Његовог преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија, изговорене на светој архијерејској литургији о празнику Цвети 2023. године у Саборном храму Силаска Светога Духа на апостоле у Нишу, под редакцијским насловом „Празнујемо победника смрти цвећем својих врлина“.

Глас Епархије нишке излази уз помоћ Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Владе Републике Србије. Заслужан за дизајн и компјутерску обраду овог броја је ђакон Милорад Милосављевић, а за лектуру Милена Мишић Филиповић. Садржај првог броја за 2022. годину часописа Глас Епархије нишке је плод саборног труда чланова Уређивачког одбора: протојереја Дејана Јовановића, јеромонаха Игњатија Ђорђевића, јереја Влада Капларевића, јеромонаха Николаја Јоцића, јереја Далибора Мидића, др Дарка Крстића, професора, Александра Глишовића, професора, Лазара Павловића, Јелене Љубеновић и уредника др Ивице Живковића, професора, у сарадњи са ђаконом Николом Ераковићем из Медијско-информативне службе Епархије нишке, као и новинарима Радија Глас Епархије нишке.

 

Претходно издање часописа "Глас", број 27, можете преузети на следећем линку.