DSC 0062

Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Николе у Куршумлији, поводом обележавања 850 година од подизања првих Немањиних задужбина. Владики су саслуживали протосинђел Григорије (Ивковић), протојереј Душко Капларевић, парох блачки, пароси Куршумлијски – јереји Слободан Илић, Драган Јевтић и Слободан Милетић, јеромонах Јефрем (Шекарић) из метоха Светог Николаја српског код Плочника и јерођакон Нектарије (Ђурић).

Уз бројни верни народ, у Литургијском сабрању учешће су узели и представници јавног живота Куршумлије на челу са замеником председника општине господином Небојшом Јовићем.

У својој беседи Преосвећени Владика је позвао верни народ да живи јеванђелским животом, попут градитеља ових светиња – светих Немањића: „Ми имамо слободу да бирамо којим ћемо путем ићи, оним правим или оним другим који води у пропаст и који ће нас одвојити од истине и од Бога. Христ нам је даривао вечни живот, и живот по јеванђељу. Тако и ове Немањине задужбине грађене су у славу Божију и оне нас опомињу да живимо јеванђељски, и угледамо се на њега. Ко је наш ближњи? Нису само ужи чланови породице, већ сваки човек и онај тежак и сиромах, коме требамо помоћи“, рекао је између осталог Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније.

Након Свете архијерејске Литургије, Општина Куршумлија и Туристичка организација Куршумлије су поводом овог јубилеја у порти манастира Светог Николе организовали богат културно-уметнички програм где су, након свечаног отварања уследили дефиле витешких трупа „Бели орлови“ и „Ред Змаја“, затим је наступило Културно-уметничко друштво „Бата Лачковић“ са сплетом народних кола и игара, одиграна је представа „Немањићи” у режији професорке Милије Јевремовић, и одржане су бројне радионице и ликовна колонија, да би око 15 часова свечаност затворио наступ Биљане Крстић и Бистрик оркестра.

Извор текста: Радио Глас
{oziogallery 1809}