DSCF8634

У ОШ “Вожд Крађорђе“, Лесковац свечано је обележен Дан словенске писмености и културе и празника Св. Ћирила и Методија.

Поводом овог свесловенског празника, чланови Библиотечке секције ОШ „Вожд Карађорђе“, уз стручну помоћ чланова Литерарне секције и њихове наставнице Вишње Денић, и уз музички украс хора и солиста ОШ “Вожд Карађорђе”, и наставница музичке културе Драгане Гичић и Аните Живковић, припремили су Вече словенске музике и поезије.

Најлепше стихове написане на српском, руском, бугарском и македноском језику, и препев тих стихова на српски језик читали су и рецитовати за присутне госте. Могле су се чути песме Александра Пушкина, Константина Симонова, Веселина Ханчева, Радована Павловског, Ганета Тодоровског, Десанке Максимовић, и Васка Попе. Иако нико од ученика никада раније није учио руски, бугарски или македонски језик, публика није крила задовољство и одушевљење рецитовањем поезије на ова четири словенска језика. Хор и солисти су такође имали прави балкански микс песама: „Моме калино“, „Облаче ле бяло“, „Учи ме мајко карај ме“, „Петлови појев“ а као шлаг на торти нашла се песма „Коњ“ познате руске вокално инструменталне групе „ЉУБЕ“.

Обележавање празника свесловенских просветитеља Ћирила и Методија својим врло интересантним предавањем о историјском тренутку у коме су се појавили и о значају Св. Ћирилa и Методијa за целокупан словенски род обогатио је историчар Бобан Крстић.

Захваљујемо се на уступљеним фотографијама Agenciji Jugpress.

DSCF8630

DSCF8636