У петак, 3. маја 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније служио је јутарње богослужење Велике Суботе са статијама у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

Преосвећеном Епископу је саслуживало свештенство ове светиње, а свечаности богослужења допринело је и појање чланова црквено-певачке дружине "Бранко". 

По читању Шестопсалмија и појању тропара отпојане су три статије, од којих свака има посебну мелодију, а којима се на један посебан начин изражава жалост целокупне творевине због Христовог страдања и погребења, јер, како каже црквени песник, Живот умире и у гробу пребива.
 
Но, поред бола и туге због страшног догађаја, кроз статије изражавамо и ишчекивање радости Васкрсења Господњег, које сваку тугу исцељује, јер Христос смрћу победи смрт. Како се каже у тексту једног од стихова, који врло лепо произноси значај Нове Пасхе за целокупно човечанство:
 
"Уснуо си мало, и оживео помрле, а васкрсавши, Добри, васкрсао си уснуле од века."
 
Пред крај јутарње службе извршен је литијски опход око храма са Плаштаницом.

По извршеном опходу и повратку у храм, на самом крају богослужења су пред Плаштаницом, која је положена у Гроб Христов у средини храма, прочитана пригодна зачала из Старог и Новог Завета.
 
 
На фотографијама благодаримо господину Михајлу Лазаревићу.