Bata
Братислав С. Јовановић, ипођакон при Храму Светог Николе у Алексинцу. Рођен је 03. фебруара (21.јануар)1966. године у Алексинцу на Дан Св. Максима Исповедника од оца Слободана и мајке Радмиле. Завршио је основну школу ’’Љупче Николић’’ у Алексинцу, а затим правно-биротехнички смер срењег образовања, при гимназији ''Дракче Миловановић'' у Алексинцу. Војни рок је служио 1985/1986. године у Белој Цркви код Вршца и Београду. Августа 1989. године ступа у брак са супругом Драганом, са којом има троје деце. Најстарију кћер Миљану, а затим Стефана и Марину. Деда је једне мале лепотице Јоване, кћерке његовог сина Стефана.

Свој радни век је провео као запосленик у Путевима Србије, али и поред својих радних обавеза, он редовно учествује на Богослужењима, кроз која је савладао типик и црквено појање. Једно време није се могло замислити ниједно богослужење у Храму светог пророка Илије у Ражњу без појца Бате. Касније као појац узима веће учешће у цркви великомученице Марине у Ћићини и Свете Петке у Трњану. На предлог надлежног пароха протојереја ставрофора Душана Стојковића рукопроизвен је у чин чтеца 22.маја 2005. године, а 13. октобра исте године у чин ипођакона, руком Његовог преосвештенства Епископа нишког Господина Иринеја, у Храму Св. Николе у Алексинцу при коме је остао све до краја свог ововременог живота.

Упокојио се у Господу на дан светих мученка Гурија, Симона и Авива 28. (15). новембра 2020. године услед тромба, који се активирао посредством вируса COVID-19.

Господ Исус Христос који је васкрсење и живот нека упокоји душу новопрестављеног слуге свога ипођакона Братислава у насеља праведних, у којима нема болести, туге, и очаја, него где царује радост живота.

Бог душу да му прости и подари му васкрсење и живот у будућем вечном и благословеном дану.

презвитер Милан Ристић