Састанак Градоначалника и Епископа у Нишу

Nis, Milos Simonovic gradonacelnik, o zajednickim aktivnostima Grada i Niske eparhije na pripremi velikog jubileja Milanskog edikta.wmv snapshot_00.05_[2011.11.12_04.46.16]Састанак Градоначалника и Епископа у Нишу

10. новембра 2011, Градоначелник Града Ниша, мр Милош Симоновић, примио је Преосвештеног Владику нишког Господина др Јована у свом кабинету. Ово је други сусрет ове двојице поглавара народне и црквене власти у Нишу, који је, као и њихов први сутрет у резиденцији Епископа нишког, протекао у срдачној и пријатној атмосфери. Што је још важније, овим сусретом су још прецизније конкретизовани будући заједнички подухвати цркве и грађанских власти у Нишу на унапређењу општег друштвено-културног живота нашег поднебља. 

Најпре се говорило о предстојећем комплетном уређењу простора нишке тврђаве који ће својим будућим садржајима потпуно бити стављен грађанима Ниша на задовољење њихових културних и верских потреба.

Говорило се и о изградњи обележја (споменика) Св. Цара Константина, а у разговору су поменуте и локације на којима Његово Преосвештенство, Епископ нишки Господин др Јован жели да види будуће храмове. Том приликом замолио је господина Градоначелника да у границима својих ингеренција помогне да наш град, поред већ договорене изградње храма Св. Петке у парку код железничке станице, што пре добије и храм у Дуваништу и Чалијама, а да се простор Мартирујума у Јагодин-мали, уреди како доликује тако светом месту.

Са овог састанка поручено је грађанима Ниша да циљ коме у сагласју треба да теже градске и црквене власти је да у складу са богатом јудео-хришћанском традицијом, коју као становници Ниша и ових простора баштинимо, допринесемо свако у свом опсегу деловања даљем развоју хришћанске и опште култутре и то са најпозитивних аспеката, а на корист овдашњег народа.