19042013csУ петак, 19. априла у просторијама Владичанског двора у Нишу одржана је седница Црквеног суда Епархије нишке. Седницом је председавао Преосвећени Епископ нишки Господин Др Јован. На седници је размотрен рад овог епархијског тела у протеклом периоду. Указано је на проблеме који се појављују у животу Цркве и њених чланова и предложене су смернице за то како их не само решити него и предупредити.

Саопштење са одржане седнице већа Црквеног суда Епархије нишке

19. априла 2013, у кабинету Његовог Преосвештенства Епископа нишког господина др Јована одржана је прва овогодишња седница црквено-судског већа Епархије нишке у свом новом саставу. Уз старе чланове, нови почасни члан је протојереј-ставрофор Ненад Микић, а почасни члан заменик г. Ненад Мијалковић, професор Црквеног права Богословије Св. Кирила и Методија.

Седница је започела молитвом и благословом господина Епископа и уводном напоменом да каноне Цркве треба разумети као лекове уз и са којима се зацељују духовна обољења. Чак и најстрожије мере из канона, треба применити у циљу спасења душе на Страшном суду Христовом.

Потом је по предложеном и усвојеном дневном реду црквено-судско веће разматрало и решавало старе и нове појаве нарушавања црквене дисциплине.

При самом крају рада седнице поново је Епископ нишки поучним словом подсетио да је превасходни задатак свих органа Цркве да се баве Св. евхаристијом и Светом тајном причешћа, а да је задатак Црквеног суда правилно остваривање односа између Св. евхаристије и свештених канона.